RİZE HABER
Giriş Tarihi : 23-01-2024 22:34   Güncelleme : 12-02-2024 16:27

Rize’de “Robotik Rehabilitasyon Cihazı” hizmet veriyor

Rize Devlet Hastanesinde özellikle inme (hemipleji), omurilik yaralanmaları, parapleji, parkinson ve MS hastalığı bulunan hastaların “Robotik Rehabilitasyon Cihazı” ile tedavileri yapılıyor.

Rize’de “Robotik Rehabilitasyon Cihazı” hizmet veriyor

Robotik rehabilitasyon beyin, omurilik, sinir, kas ve kemik hastalıklarına bağlı yürüme bozukluklarında kullanılır. Hastayı eğiterek yürümesini düzeltir.

Robot yardımıyla hareket eden bacaklardan alınıp beyine gönderilen sinyaller beyinde nöroplastisite denen yeniden yapılanma ve adaptasyon yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Böylece iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekli de normale yakın bir biçim alır.

Rize Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Şaban Ergene, yaptığı açıklamada; “Hastamız omurilik yaralanması nedeniyle parapleji gelişmesinden dolayı bu şekilde rehabilitasyona alınmıştır ve burada fizik tedavi hekimlerimiz ve fizyoterapist arkadaşlarımızla beraber cihazdan hizmet almaktadır. Rize Devlet hastanemizde robotik rehabilitasyon cihazımızla beraber omurilik yaralanması, parkinson ve serabral rahatsızlıkları olan hastalara rehabilitasyon hizmetleri vermekteyiz.” dedi.

Ergene, “Ayrıca vatandaşlarımız bu noktada hastanemize rehabilitasyonların uygun olduğu sürece gelerek hastanemizde rehabilitasyon görmesi noktasında tedavi alabileceklerini halkımıza paylaşmak istiyoruz. Cihazın kullanıldığından haberi olmayan vatandaşlarımızın zaman zaman başka illere gittiğini duyuyoruz bu noktada biz kendi ilimizde bu hizmetin verildiğini duyurmak istiyoruz. Güzel sonuçlar alıyoruz ve inşallah bu şekilde devam etmek istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Rehabilitasyon robot cihazı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Kaan Uslu ise; “Hastamız omurilik yaralanması sonrası parapleji geçiren bir hastamız. Yürüme rehabilitasyonu amacıyla kendisini hastanemizde ağırlıyoruz ve robotik rehabilitasyonu uyguluyoruz. Robotik rehabilitasyonunda robot iki parçaya ayrılıyor; ilk kısım olan üst bölge vücudun ağırlığını taşıyan kısımdan oluşuyor ikincisi ise yürüme bandı.” dedi.

Uslu, “Hasta yürüme sırasında koordineli bir şekilde ekranda kendisini yürürken görebilmesini sağlıyor. Robotik rehabilitasyonu daha çok inme hastası, parapleji hastası, MS, parkinson gibi rahatsızlıkların tedavilerinde kullanıyoruz. Cihazın avantajı hastaya tekrardan yürüme motivasyonu kazandırıyor ve kas tedavi uzmanı arkadaşların kişisel çalışmalarına göre daha fazla tekrar imkânı bizlere sağlıyor. Bu grupta özellikle robotu tercih ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İki yıl önce yüksekten düşme sonucunda omurgası kırılan ve tedavi alan Abdullah Acar; “Belden aşağı kısmi felçliyim. İki yıl zaman zarfında elimden geldiğince gayret edip tedavi oluyorum. Devlet hastanesinde robot olduğunu bilmiyordum. Rize’de benim gibi felçli bir sürü hasta var. Buradan o arkadaşlara sesleniyorum Rize’de bu cihazımız var başka illere gitmeye gerek yok. Diğer illere göre burada seanslar daha uzun ve daha verimli.” dedi.

Ayrı zamanda ekranla atılan adımları ve kendilerini yürürken görünce içlerinde güzel duygular olduğunu belirten Abdullah Acar; “ Ben çok memnumum sizde buraya gelip tedavi almanızı isteriz. Ayrı zamanda doktorlara da değinmek isterim gittiğim çoğu hastanede yüzümüze bakmıyor ama Allah razı olsun burada ki doktoralardan Allah sayınızı arttırsın.” diye sözlerini tamamladı.

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK