RİZE HABER
Giriş Tarihi : 30-11-2023 12:08   Güncelleme : 30-11-2023 12:10

RİZELİ 34 YAŞINDAKİ KADININ RAHMİNDEN 7 KG UR ÇIKARILDI. BAŞARILI AMELİYATI RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİNDEN KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMAN DOÇ.DR. ŞENOL ŞENTÜRK YAPTI

RİZE’DE RAHİM KORUNARAK 34 YAŞINDAKİ H.D.’DEN 7 KG BOYUTLARINDA DEVASA BOYUTLARDAKİ MİYOM ÇIKARTILDI

RİZELİ 34 YAŞINDAKİ KADININ RAHMİNDEN 7 KG UR ÇIKARILDI. BAŞARILI AMELİYATI RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİNDEN KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMAN DOÇ.DR. ŞENOL ŞENTÜRK YAPTI

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenol ŞENTÜRK başkanlığındaki ekip tarafından bir hastanın devasa büyüklükteki rahim tümörü başarılı bir ameliyatla hastanın rahimi korunarak çıkartıldı. 
Operasyon öncesi ve sonrası hakkında detaylı bilgiler veren Doç. Dr. Şenol Şentürk, “Karın ağrısı, karında kitle, kanama şikâyetleriyle dış merkezlere başvurup tarafımıza yönlendirilen 34 yaşında bekar bir kız olan H.D.’nin yapılan jinekolojik ve ultrasonografik muayenesinde tüm karın boşluğunu tamamıyla dolduran dev boyutlarda kanserle uyumlu olmayan rahim tümörü (miyom) tespit edildi. Aynı zamanda aşırı büyüme nedeniyle en başta uretere bası nedeniyle böbrekte hafif genişleme olmak üzere etraf organlara bası semptom ve bulguları mevcuttu.”dedi.  
Hastanın ilk polikliniğe geldiği anda karnının 9 aylık gebelik bulunan rahim kadar büyük olduğunu, bu tür büyüklükteki miyomu olan hastanın rahimi korunarak çıkarılmasına yönelik kendilerinin geliştirdikleri bir cerrahi yöntemini kullandıklarına dikkati çeken Doç. Dr. Şenol Şentürk, “Miyomlar üreme çağındaki kadınlarda en sık rastlanan uterus patolojisidirler. Boyutları genellikle değişken olup, >10 cm olanlar dev miyom olarak adlandırılır. 20 cm’den büyük olması ise oldukça nadirdir. Bizim hastamızın ise bunun da 2 katı 42 cm boyutundaydı. Bu hastaların en büyük korkusu rahimlerinde oluşabilecek zarardır. Miyom çıkartılması sırasında rahimde oluşabilecek yaygın kanama veya herhangi bir zarar ve bu sebeplerle rahimin tamamen alınması genç hastaların anne olma hayallerini de yok etmektedir. Rahime zarar vermeden yapılan başarılı bir miyom cerrahisi sonrası gebe kalmada hiçbir sorun olmamaktadır. Bu nedenle miyom ameliyatlarında cerrahi tecrübe çok önemlidir. Miyom ameliyatını yapan cerrahın deneyimi daha az kanama ve rahimin korunması için büyük önem taşır” diye konuştu.
Uzun yıllardır ülkemizin değişik yerlerinden gelen zor veya kolay çok fazla sayıda miyom ameliyatı yaptıklarını belirten Doç. Dr. Şenol Şentürk “Meslek hayatımda gördüğüm en büyük boyutlarda rahim tümörüydü. Yukarıda belirttiğim gibi bu kadar büyük boyutlarda görülmesi çok çok nadir bir durumdur. Ameliyat ile ilgili operasyon öncesinde bir yol haritası oluşturduk, çünkü geniş alanda yaygın kanamalar olacağı için o anda düşünmek için çok vaktiniz olmayabilir. Ameliyat öncesi tüm gerekli hazırlıkları yaptık. Ameliyat sırasında pelvis en alt kısmından karın boşluğunun en üst kısmı olan diyafragmayı dolduracak kadar tüm karını kaplayacak boyutlarda kitle mevcuttu. Normal klasik yapılan miyom çıkarma ameliyatı ile rahimi kurtarmak mümkün değildi. Bizim geliştirdiğimiz bir yöntemle rahimi kurtararak dev miyomu çıkarttık. Miyom kapsüllü olmadığı için bu da bir handikap oldu. Hızlı ve dikkatli bir çalışma sonucunda sonucunda 7 kilo civarında ölçülen dev kitleyi tamamen rahimden çıkarttık temizledik. Yine de operasyonda 3 ünite kan transfüzyonu yaptık. Uterusu (rahim) yine farklı bir kapatma yöntemiyle onararak sütüre ettik. Üriner sistem ile ilgili Ürolog meslektaşımız Dr Öğr Üyesi Eyüp Dil de ekibiyle beraber değerlendirdiğinde üriner sistemde herhangi bir hasar bulunmadığını tespit ettikten sonra ameliyatı kapattık. Ameliyat yaklaşık 4 saat sürdü. Bizimle beraber aynı heyecanı yaşayan ve başarılı bir performans gösteren asiste eden ve takibini yapan kadın doğum doktorları ekibim, anestezi doktorumuz Uzm Dr Ü. Gökçe Demir ekibi, ameliyathane hemşire ekibim ve hastanın ameliyat öncesi ve sonrası takibini yapan kadın doğum kliniği hemşirelerine birer birer teşekkür ediyorum. Ameliyat sonrası günlerde kanama dahil hiç bir komplikasyon gelişmedi. Hastamızın ilerleyen günlerde çok hızlı iyileştiğini gözlemledik. Patolojik inceleme sonucu da miyom olarak çıktı. Hastamızı tam şifa haliyle taburcu ettik. Artık hastamızın normal bir rahimi tüp ve yumurtalıkları var, bu nedenle herkes gibi çocuk sahibi olabilir. Bu nedenle hastamız da çok mutlu biz de çok mutlu ve gururluyuz. Tüm ekipmanlarımın sağlanması ve katkılarından dolayı hastane yönetimine teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
Operasyonu geçiren hasta H.D. ise yaptığı konuşmada: "Doktorlarım hastalığımı teşhis ettiklerinde çok üzülmüştüm, rahmimin alınması ihtimalini düşündüğüm için ameliyattan korktum ve bekledim. Ancak karınım iyice büyüdü. Birkaç yere gittim çok riskli ameliyat olduğunu söylediler ve buraya gönderdiler. Ameliyat için ameliyathaneye alırlarken çok ağladım. Bana doktorum ve herkes moral verdi. Ameliyattan sonra her şeyin düzeldiğini ve rahmim zarar görmeden kurtulduğunu söylediklerinde dünyalar benim oldu. Karnımdaki ağırlık gitti, hafifledi, 6 günde taburcu oldum. Artık çok sağlıklıyım. Hem doktoruma hem de benim iyileşmemde katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum, Allah onlardan razı olsun” dedi. 
 

AdminAdmin