RİZE HABER
Giriş Tarihi : 23-01-2024 22:14

Rize Milletvekili Ocaklı'dan Bakan Özhaseki'ye Soru Önergesi: Pazar’da halka rağmen ‘kafes’ ısrarı neden?

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Rize Milletvekili Ocaklı'dan Bakan Özhaseki'ye Soru Önergesi: Pazar’da halka rağmen ‘kafes’ ısrarı neden?

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Pazar’da halkın karşı çıkmasına rağmen Bakanlığın ÇED sürecini sürdürme ısrarının nedenini sordu.

Rize’nin Pazar İlçesinde 2023 yılında Bakanlığa kafes balıkçılığı ile ilgili 3 adet proje için ÇED Raporu sunulduğunu hatırlatan Ocaklı, “Yöre halkı; çevre kirliliğine yol açacağı, av yapan balıkçıların av sahaları üzerinde olduğu ve doğal balıkçılığa zarar vereceği, yerleşim yerlerine çok yakın mesafesi olduğu, insanların denize girdiği doğal halk plajlarında kirliliğe yol açacağı endişeleri olduğu için bu projelere tepki göstermektedir.” dedi.

Milletvekili Ocaklı, "Bakanlığın ÇED duyurularının yapıldığı web sayfasında;

Kuzuoğlu Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisi (4.000 ton/yıl)

Günvak-1 Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi (4.000 ton/yıl)

Günvak-2 Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi (4.000 ton/yıl)

İsimli projeler için 20.06.2023 tarihinde Halkın Bilgilendirilmesi Toplantılarının yapılacağı ilan edilmiş olup, vatandaşların bu projelere; Pazar ilçesinin doğal yapısına zarar vereceği, deniz ve çevre kirliliğine yol açacağı, balık av sahalarını tahrip edeceği gerekçeleriyle karşı çıkması üzerine söz konusu toplantılar yapılmamıştı.

Bilgilendirme toplantısı yapılmadan ÇED süreci ilerleyemez!

Ne var ki, Bakanlığın web sayfalarında; 04.12.2023 tarihinde Kuzuoğlu Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisi (4.000 ton/yıl), 28.12.2023 tarihinde Günvak-1 Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi (4.000 ton/yıl) ve 04.01.2024 tarihinde Günvak-2 Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi (4.000 ton/yıl) için İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunun Nihai Karar toplantıları yapıldığının ilan edilmekte olduğunu belirten Ocaklı, “Yöre halkının istemediği, Halk Bilgilendirme Toplantısı yapılmayan projelerle ilgili, Bakanlık olarak ÇED sürecini ileri bir aşamaya taşımış olmanız, vatandaşların tepkisini çekmekte, halka rağmen çevre kirliliğine yol açacak projeleri ısrarla sürdürmeye çalışmanıza anlam verilememektedir.” dedi.

Bölgeden kendisini arayan vatandaşların, bu projelerin iktidara yakın kişilere ait şirketler olduğu için Bakanlıkça özel olarak korunup kayırıldığını, bilgilendirme toplantısı yapılmadığı halde ÇED sürecinin devam etmesinde art niyet aradıklarını ifade ettiklerini kaydeden Ocaklı, Bakan Özhaseki’den şu sorularına cevap istedi:

1- Söz konusu projelerin sahipleri iddia edildiği gibi iktidara yakın kişiler midir? Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı yapılmadığı halde ÇED sürecini ileri aşamaya taşımanızın nedeni bu siyasi yakınlığa mı dayanmaktadır?

2- Kafes balıkçılığı için daha önce Fındıklı’da girişimde bulunan, fakat vatandaşların tepkisi nedeniyle halk bilgilendirme toplantısı yapılmadığı için iptal edilen Kuzuoğlu Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisi için bu kez Pazar ilçesinde aynı girişimde bulunmasının nedeni nedir? Fındıklı’daki iptal gerekçeleri Pazar için geçerli değil midir? Pazar’daki projesi de iptal edilince kıyı kıyı dolaşmaya devam mı edecektir?

3- Pazar sahilini vatandaşlara kapatacak, doğal balık avını sona erdirecek, denizde ve kıyıda büyük kirliliğe ve tahribata yol açacak bu projeleri Bakanlık olarak destekliyor musunuz? Kirliliğe neden olmayacak şekilde, kıyıları rahatsız etmeyecek, doğal balık avcılığına engel olmayacak ve kirliliğe sebebiyet vermeyecek kapalı kafes sistemi neden düşünülmemektedir?

4- Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı yapılmadan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılması, ÇED yönetmeliğine aykırı değil midir? Bu anlamda mevzuat eksikliği mi bulunmaktadır?

5- Yöre halkının istemediği bu projeleri halkın yararını gözeterek, denizlerin ve kıyıların halkın tamamına ait olduğu, kişilere veya gruplara tahsis edilemeyeceği gerçeğinden hareketle ve ÇED Yönetmeliğine uygun olarak mı değerlendirilmektesiniz yoksa başvuru sahiplerinin siyasi görüşü, iktidara yakınlığı ve bunların kâr hırsları mı dikkate alınmaktadır?

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK