2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık ve hak temelli savunuculuk günüdür.
Haber: Yasemin Özçelik
Otizmli bireylerin yaşam hakları yaşları büyüdükçe her geçen gün azalıyor.
Eğitim, Rehabilitasyon ve Bakım sorunları artıyor. Çoklu engelli otizmli çocuk sayısı artıyor.
Hükümetin ilgili bakanlıkları kendi yazdıkları yönetmelikleri dahi uygulamadığı için aileler çocuklarına maddi ve manevi olarak yetemiyor. İlgili bakanlık bürokratlarından yazdıklarını uygulamalarını talep ediyoruz.
Başta Otizmli çocuğu olan babalar, çocuklarınızın ve annelerinin ellerinden tutarak sokağa çıkın, hayata katılın.
Otizm utanılacak bir durum değil, farklı bir yaşam biçimi olduğunu önce sizler kabul edip topluma gösterin. Annelere destek olun.
Sosyal medyada ve mikrofon uzatıldığında Otizmin farkındayım onların yanındayım diyen resmi ve özel kurum yetkilileri, bakanlar, belediye başkanları, tüm karar vericiler otizmli bireylerin önündeki engelleri kaldırın, hayata katılımlarına destek olun. Yaşam haklarına saygı duyun.
Okul müdürleri, öğretmenler;
otizmli bireylerin algı kapasitelerine uygun özel eğitim alma hakkına saygı duyun, en önemli ihtiyaçları olan özel eğitim alma haklarına engel olmayın.
Tipik gelişen çocukların ebeveynleri;
Tipik gelişim gösteren çocuklarla otizmli çocukların aynı ortamda olması tipik gelişim gösteren çocuğa olumsuz etki etmez, farklılıklarla yaşamı öğretir, buna engel olmayın.
Otizmli bireylerin
sorunlar artık daha yüksek sesle dile getirilmeli, yumuşak söylemlerle üstü örtülmemelidir. Ailelerin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının talepleri Otizmli bireyin yüksek menfaati odaklı olmalıdır.
Sürdürülebilirliği olmayan talepler kurumlara iletilmemelidir.
Bunca sorun varken sorunlarla yüzleşip çözüm üretmesi gerekenlerin kutlama içerikli mesajlar yayınlayıp konuşmalar yapması konuyu ciddiye almayıp hak temelli savunuculuk gününün içini boşaltma yöntemidir. Bunu yapanları şimdiden yapmamaları için uyarıyorum.
Adem Kuyumcu
Engelli Rehabilitasyon Bakım, İletişim ve Erişilebilirlik Uzmanı
Engelli Hakları Savunucusu