RİZE HABER
Giriş Tarihi : 30-01-2024 00:19

Rize'de 10-11 Şubat'ta Dağ Kayağı Türkiye Şampiyonası ve Uluslararası Açık Dağ Kayağı Yarışması Düzenlenecek

2024 Yılı Dağ Kayağı Türkiye Şampiyonası ve Uluslararası Açık Dağ Kayağı Yarışması Rize'nin İkizdere ilçesi Cimil Vadisi’nde 10-11 Şubat tarihinde düzenlenecek.

Rize'de 10-11 Şubat'ta Dağ Kayağı Türkiye Şampiyonası ve Uluslararası Açık Dağ Kayağı Yarışması Düzenlenecek

Rize Valiliği ve Rize Belediyesi İle Türkiye Dağcılık Federasyonu arasında 2024 Yılı Dağ Kayağı Türkiye Şampiyonası ve Uluslararası açık dağ kayağı yarışmasının İkizdere ilçesi Cimil Vadisi’nde düzenlenmesiyle ilgili iş birliği protokolü imzalandı.

Rize Valiliği toplantı salonunda düzenlenen imza töreninde protokolü; Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve Türkiye Dağcılık Federasyon Başkan Vekili Prof. Dr. Sercan Erol, imzaladı.

Törende, bu yıl 10-11 Şubat'ta Cimil vadisinde yapılacak Uluslararası Dağ Kayağı Şampiyonasının bir diğer öneminin de gelecek yıl yine Cimil Vadisi'nde yapılması planlanan Dünya Dağ Kayağı Şampiyonası için akredite edilecek olması olduğu vurgulandı. Karedenizde ilk akredite edilmiş pist olacak Cimil Vadisinde önümüzdeki yıldan itibaren düzenlenecek olan 3 Dünya Kayak şampiyonasında Dünyanın ve Avrupa’nın en marka kayak merkezlerinde yarışan sporcularının yarışacağı ifade edildi.,

Tüm bu etkinliklerle Rize’de yaz aylarına sıkışmış olan turizm faaliyetlerinin kış sporlarıyla birlikte 12 aya yaymaya çalışıldığı belirtildi.

“Rize Kış Sporları Yönüyle Türkiye’de Marka Şehir Olabilecek Potansiyele Sahip”

Törende konuşan Vali Baydaş, özellikle bu yılki organizasyonun uluslararası akreditasyon açısından önemli çok önemli olduğunu belirterek, “Bu akreditasyon sağlanırsa ki o yönde ilerliyoruz. Bu artık geleneksel olarak Dağ Kayağı Türkiye Şampiyonasının bir ayağının sürekli olarak Rize’de gerçekleşmiş olmasını sağlayacak. İstiyoruz ki, uluslararası organizasyonlar ve kış spor organizasyonlarıyla şehrimizi buluşturalım. Bu amaçla yapacağımız faaliyetlerden bir tanesi de budur. Rize kış sporları yönüyle Türkiye’de marka şehir olabilecek potansiyele sahip Kış ağırlıklı organizasyonlarımızın artmasını istiyoruz. Bu yıl akreditasyon ekibi de onay verdiğinde artık uluslararası bir mahiyet kazanacak. Katıldığımız organizasyonlarda hep şunu söylüyoruz; artık şenliklerden spor organizasyonlarına dönüştüreceğiz bu çalışmaları. Bunu Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak’ın himayesinde yapıyoruz, onun teşrifiyle de bu organizasyonu gerçekleştireceğiz. Bu spor organizasyonlarının alt yapısında sayın bakanımızın çok ciddi desteği ve emeğini görüyoruz. Bu anlamda sayın bakanımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

“Önümüzdeki Yıl İtibariyle 3 Tane Dünya Kupasını Cimil’de Yapılacak”

Prof Dr. Sercan Erol ise imza töreninde yaptığı konuşmada, federasyon olarak 2 yıldır Cimil’de düzenledikleri dağ kayağı şampiyonasını uluslararası düzeye taşımak için uluslararası federasyonla bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, “Rize’deki yarışmayı akreditasyon yarışmasına dönüştürmek için başvuru yaptık. Yönetim kurulundan geçirdiler ve bir teknik ekip oluşturuldular. Bu yıl Cimil’de yapılacak yarışmayı bir akreditasyon yarışmasına dönüştürdüler. Bu yıl ki yarışmaya uluslararası federasyon gözlemcileri gelerek bizim yarışma ve organizasyon kabiliyetimizi denetleyerek bu bölgede uluslararası standartlarda bir yarışma yapılıp yapılmayacağını rapor halinde sunacaklar. Her şey planladığımız gibi olursa önümüzdeki yıl itibariyle 3 tane Dünya kupasını Cimil'de yapabilme imkanı bulacağız. Olimpiyatlara gidecek sporcuların belki de burada seçilip puanlanacağı ve Rize’mizi tanıtabileceğimiz bir fırsatın olduğunu düşündüğümüz bir organizasyon dönüşecek” dedi.

 

Karadeniz’de İlk Akredite Pist Olarak Cimil Vadisi Olacak

Yarışmanın detaylarıyla ilgili bilgi veren Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkan Vekili Erol, “Yarışmaya şu ana kadar 62 tane Türkiye’den sporcumuz başvurdu. Azerbaycan’dan, İran’dan, kesin olmamakla birlikte Rusya ve Yunanistan’dan da katılım bekliyoruz. Toplamda 75- 80 civarında yarışmacının gelmesini bekliyoruz. Asıl hedefimiz bir sonraki yıl dünya şampiyonasını buraya almak. Dünyanın ve Avrupa’nın en marka kayak merkezlerinde yarışan sporcuları önümüzdeki yıl Cimil’de görmüş olacağız. Bu yarışmanın sonucunda Karadeniz’de ilk akredite edilmiş pist olarak Cimil Vadisi akredite etmeyi hedefliyoruz çamcımız da bu” dedi.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, sadece yaz aylarında turizm faaliyetlerinin gerçekleştiği Rize’de kış turizmini canlandırmak için uzun yıllardır konuştuklarını belirterek, “Aslında şuandaki konuşmalar ve son 1-2 yıldaki çalışmaları son 40 yılın çalışma hedeflerinin sonuçları olarak addedebiliriz. Dün Ayder kar şenliklerinde beraberdik. Çağrankaya’da kar yürüyüşü var. Şimdi Cimil bölgesinde dağ kayağı gerçekleştiriyoruz. Yeni bölgelerle birlikte amacımız kasım-aralık ocak ve şubat aylarında da etkinliklerin olduğu uluslararası arenada ismimizin duyulacağı ve bu anlamda kış turizminin tetikleyece alternatifleler ortaya koyabilmektir. Bunlardan bir tanesi de hem yazıyla hem de kışıyla çok özel bir bölge olarak addediyoruz Cimil bölgemizdir” dedi.

rizede-10-11-subatta-dag-kayagi-turkiye-sampiyonasi-ve-uluslararasi-acik-dag-kayagi-yarismasi-duzenlenecek-4.jpg

rizede-10-11-subatta-dag-kayagi-turkiye-sampiyonasi-ve-uluslararasi-acik-dag-kayagi-yarismasi-duzenlenecek-3.jpg

 

 

 
YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK