DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-10-2022 14:43   Güncelleme : 29-10-2022 15:19

KAZAKİSTAN'DAN GÜR BİR SES İLE SESLENDİLER ''NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE ''

''Sevgili Türk kardeşlerim! Hepinizin Türkiye Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun! '' Kardeş ülkenin bütünlüğü ve birliği çoğalsın ve büyüsün! Saygılarımla,

KAZAKİSTAN'DAN GÜR BİR SES İLE SESLENDİLER  ''NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE ''

Ahmet Yesevi Üniversitesinde Cumhuriyet Bayramı, 28.10.2022 Cuma günü, Cumhuriyetimizin 99. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen törende coşkuyla kutlandı. Tören programı, saygı duruşu ve ardından her iki ülkenin millî marşlarının okunmasıyla başladı. Açış konuşmaları, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Dr. Zhanar TEMİRBEKOVA ve Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz TOMAR tarafından yapıldı.  Tören, Cumhuriyet Bayramı’nın anlam ve önemini anlatan video gösterimiyle devam etti. Türk Dünyası Halk Oyunları Gösterileri ve Cumhuriyet Bayramı Konseri ile sona eren törende kapanış toplu anı fotoğrafı çekimi ile yapıldı.
Rektör Zhanar Temirbekova sosyal medya hesabından yaptığı yazılı paylaşımda ,
Sevgili Türk kardeşlerim! Hepinizin Türkiye Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun! Geçtiğimiz günlerde 13 yıl boyunca Kazakistan Cumhuriyet Bayramını kutladığımız, bugün kardeş ülke Türkiye'nin Cumhuriyet Bayramını tebrik ediyoruz. Bugün önce Selçuklu, sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 99. yıl dönümü Osmanlı İmparatorluğu. Gelecek yıl bir asır olacak. Bu tüm Türk dünyası için özel bir etkinlik olacaktır. Çünkü bu sayının diğer tarafında Türk halklarının kurtuluş mücadelesinin bir görüntüsü ve sonucu vardır. Kazakistan özel bir devlet olduğunu ilan ettiğinde, bağımsızlığımızı kabul eden ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti olduğu anlaşılıyor. Büyük insan Mustafa Kemal Atatürk, Türk ülkelerinin egemen ve ayrı bir ülke olacağını bilerek, Türkiye'nin güçlü bir devlet olması ve kardeş halkları desteklemesi gerektiğini söylemiştir. Bugün beyaz dileği gerçek oldu ve kadim Turan devletleri yeniden yanacak. Kazakistan ve Türkiye, dijital alanda güçlü ilişkiler kurarak güzel bir işbirliğinin örneğini sergiledi. Ve bu dostluğun ilk adımı, Koca Ahmet Yasavi adına Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi olmuştur. İki ülkenin kardeşlik ilişkilerine altın köprü olarak hizmet eden üniversitemiz Türk gençliği için bir merkez olmuştur’’ . Bu bizim için büyük bir başarı! Türk kardeşlerimizin Cumhuriyet Bayramını tekrar kutlarız! Kardeş ülkenin bütünlüğü ve birliği çoğalsın ve büyüsün! Saygılarımla, duygularını ifade etti.
Görevi gereği Kazakistan da yaşayan Rize'nin Çayeli ilçesinden Öğretmen Mürşide Köse ise duygularırını şu şekilde ifade etti ; ilk defa yurdumdan uzak bir Cumhuriyet Bayramı geçiriyorum Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesinin hazırladığı programa katıldım çok duygusal anlar yaşadım. Burada okuyan Türk Milletlerinden onlarca öğrenci ''Ne Mutlu Türküm Diyene diye bağırdılar defalarca  çok güzel bir andı ,tüyleri diken diken eden anlar .Kazakistanda Cumhuriyet Bayramı coskusu yaşamak muhteşem bir duyguydu .
 

Haber: Yasemin Özçelik

 

PROGRAM VİDEO İZLE

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK