Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektör Yardımcısı ve Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Mete Avcı, Koordinatör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Akbulut, Doç. Dr. Keziban Yazıcı, Doç. Dr. Ali Paşa Hekimoğlu, Öğr. Gör. Nergiz Dila Şenol Özdoğan ve Öğr. Gör. Yasemin Yavuz Abanoz'un yer aldığı heyet tarafından 28 Eylül-02 Ekim 2023 tarihleri arasında İran'a teknik gezi düzenlendi.
RTEÜ'den yapılan açıklamada, "Gerek üniversitemiz gerek iki ülke arasında çay konusunda iş birliğine yönelik adımların atılacağı sağlam bir zemin oluşturuldu" ifadelerine yer verilerek şunlar kaydedildi: "Teknik ziyaretin ilk gününde, Tebriz Üniversitesi ziyaret edilerek iki üniversite arasında çay konulu iş birliği olanakları görüşüldü ve öğrenci değişim programlarının değerlendirildiği bir toplantı yapıldı. Toplantıda, Tebriz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Roghieh Hajiboland, Dr. Mehdi Haghi ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatemeh Orouji ile bir araya gelindi.
Zıiyaretin ikinci gününde, İran’ın Tarom ilinde yer alan Tarımsal Araştırma Eğitimi ve Yayım Organizasyonu (AREEO)’na bağlı Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsüne ziyaret gerçekleştirildi. Toplantıya, ekibimiz ile Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Mehdi Taheri, Araştırma İstasyonu Müdürü Ahmad Reza Dadras ve istasyon teknik personeli katıldı. Toplantıda, Prof. Dr. Mehdi Taheri istasyon alt yapısı ve bünyesinde yetiştiriciliği yapılan tarım ürünleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından üniversitemiz ve istasyon arasında yapılacak projeler değerlendirildi.
Teknik ziyaretin üçüncü gününde, İran’da en fazla çay yetiştiriciliğinin yapıldığı Lahijan iline ziyaret gerçekleştirildi. Programda ilk olarak Tarımsal Araştırma Eğitimi ve Yayım Organizasyonu (AREEO)’na bağlı Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü Çay Araştırma Merkezi ziyaret edildi. Araştırma ve teknolojiden sorumlu Tarım Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Hossein Jafary tarafından İran’ın tarım organizasyon yapısı ve araştırma alt yapı olanakları hakkında sunum gerçekleştirildi. Ardından, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mete Avcı üniversitemizde çay alanında yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Programa, Prof. Dr. Hossein Jafary, Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Mehdi Taheri, Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitü Araştırma ve Teknoloji Müdürü Prof. Dr. Morteza Golmohammadi, Çay Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ehsan Kahneh, Turunçgil ve Subtropik Meyveler Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sirus Aghajanzadeh, Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü Seracılık ve Çevre Kontrolü Merkezi Müdürü Dr. Reza Azadi ve çay araştırma merkezinin teknik personeli katıldı. Üniversitemiz Çay İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Keziban Yazıcı’nın “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ulusal Çay Gen Havuzu ve Çaya Yönelik Çalışmalar” başlıklı sunumu ile devam eden program, çay üreticileri ve enstitü personeliyle gerçekleştirilen soru-cevap bölümüyle tamamlandı. Ardından, Çay Araştırma Merkezi bünyesindeki çay genotiplerinin yer aldığı sera ve bahçeler ile çay fabrikasında incelemelerde bulunuldu.
Programın öğleden sonraki bölümünde, İran Ulusal Çay Müzesi ve ardından Lahijan Belediyesi ziyaret edildi. Ekibimiz, Lahijan Valisi Dr. Barati Farhad ve Lahijan Belediye Başkanı Dr. Zendeh Del Reza ve belediye meclis üyeleri ile bir araya geldi. Lahijan’da çay turizminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmayı hedeflediklerini belirten Dr. Zendeh Del Reza Rize’deki iyi uygulama örnekleri konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik iş birliği yapmak istediklerini ifade etti.
Teknik ziyaretin son gününde ise ekibimiz, Guilan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Farid Najafi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reza Ebrahimi ve senato üyeleri ile bir araya geldi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mete Avcı burada yaptığı konuşmada, üniversitemizin alt yapısı ve iş birliği olanakları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Prof. Dr. Farid Najafi ise üniversitemiz ile başta çay olmak üzere farklı çalışma alanlarında da iş birliğine hazır olduklarını belirtti.
Program, karşılıklı plaket ve hediye takdiminin ardından uygulama bahçelerinin gezilmesi ile sona erdi.
Üniversitemiz Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından İran’a gerçekleştirilen teknik ziyarette, gerek üniversitemiz gerek iki ülke arasında çay konusunda iş birliğine yönelik adımların atılacağı sağlam bir zemin oluşturuldu."