RİZE HABER
Giriş Tarihi : 30-03-2023 12:51

Yaş Çay Destekleme Ödemelerinde Son Durum

Yaş çay destekleme bedellerinin Nisan ayı içerisinde ödeneceği ve yaş çay destekleme ödemelerinde dekar başına sınırlama getirilmesi uygulamasının 2023 yılından itibaren uygulanacağı öğrenildi.

Yaş Çay Destekleme Ödemelerinde Son Durum

Her yıl Mart ayının son haftası ile Nisan ayının başında ödenen yaş çay ürünü fark ödemesi desteğinin; Bakanlıkça ödemelerde dekar başına sınırlama getirilmesi yönünde geçen yıl uygulamaya konulan dekar başına en fazla 2.766 kilogram sınırlamasından üreticilerin habersiz oluşu nedeniyle mağduriyet yaşayacak olmaları nedeniyle düzenlemeye gidildiği ve bu nedenle üreticilerin mağduriyet yaşamamaları için başlatılan çalışmaların tamamlamasının ardından tüm üreticilere desteklemelerin aynı anda yapılacağı öğrenildi.

Yaş çayda destekleme uygulamalarında haksız ödemelerin önüne geçebilmek amacıyla ödemelerde dekar başına sınırlama getirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2022 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ", 16 Aralık 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle beraber 2022 yılı Yaş Çay Ürünü Fark Ödemesi Desteği dönüm başına maksimum 2766 kg olarak uygulanacaktı. Ancak yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla 1 kereye mahsus olmak üzere tebliğin uygulanmayacağı ve üreticilere ödenecek desteklemenin dönüm başına maksimum 2766 kg olarak uygulamasının 1 yıl ertelenerek 2023 yılından itibaren yürürlüğe gireceği öğrenildi.

DEKAR BAŞINA EN FAZLA 2766 KİLOYA KADAR YAPILAN ÇAY SATIŞINA DESTEKLEME ÖDENECEK

2022 yılı için dönüm başına maksimum 2766 kg uygulamasına takılan üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için başlatılan çalışmaların 1 hafta - 10 gün içinde tamamlanmasının ardından yaş çay destekleme ücretlerinin tüm üreticiler için aynı anda yapılacağı ve en geç Nisan ayının 15’ine kadar destekleme ödemelerinin yapılabileceği bilgisine ulaşıldı.

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK