RİZE HABER
Giriş Tarihi : 11-10-2023 23:22

RTEÜ'lü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan, Antarktika Bilim Seferine Katılacak

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan'ın 2024 yılında düzenlenecek olan Türkiye Antarktika Bilim Seferi-VIII (TAE-8)'e katılacak ekip içerisinde yer alacağı bildirildi.

RTEÜ'lü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan, Antarktika Bilim Seferine Katılacak

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörlüğünden yapılan açıklamada, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan yürütücülüğündeki, “Antarktika Horseshoe Adasında, Plastik Kirliliği Kaynakları ve Risk Analizi” başlıklı projenin 2023 Yılı "KUTUP-1001" çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulunduğu açıklandı.

Proje çerçevesinde, 2024 yılında gerçekleştirilecek olan Türkiye Antarktika Bilim Seferi-VIII (TAE-8) kapsamında plastik kirliliği Horseshoe adasında ilk kez tüm boy grupları göz önünde bulundurularak ekosistemi temsil edecek çevresel matrislerde bütünsel olarak ele alınacağı belirtilen açıklamada, plastiklerin deniz ve göllerde seçilen istasyonların yüzey suları ve sedimentleri ile seçilen sahil bölgeleri sedimentlerinden toplanacağı ve fiziksel ve kimyasal olarak sınıflandırılacak olan plastiklerin ekosistem üzerinde teşkil ettiği olası risklerin kapsamlı olarak değerlendirileceği belirtildi.

Açıklamada, desteklenen proje ile, Türk bilim üs noktasının kirlilik durumunun belirlenerek uzun vadede üsten kaynaklanabilecek kirlenmenin saptanması ve kirliliğin önüne geçilebilmesinin amacının taşındığı kaydedilerek, proje sonuçlarının gelecekteki çevresel değerlendirmeler için temel teşkil edecek olup ayrıca global ölçekte hızla büyüyen bir tehdit olan plastik kirliliğinin Antarktika’da azaltılması ve alınması gereken tedbirler de bilim dünyası ve karar vericilere yol gösterici olacağı ifade edildi.

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK