RİZE HABER
Giriş Tarihi : 16-01-2024 23:11

RTEÜ’lü Akademisyenler Yeni Bir Otsu Endemik Bitki Türü Keşfetti

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) akademisyenlerince dünyada sadece Kars Çıldır Gölü etrafında yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türü keşfedildiği bildirildi.

RTEÜ’lü Akademisyenler Yeni Bir Otsu Endemik Bitki Türü Keşfetti

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven, araştırma görevlileri ve çok sayıda lisansüstü öğrencisinin dahil olduğu çalışma grubu tarafından dünyada sadece Kars Çıldır Gölü etrafında yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türü keşfedildi.

RTEÜ’den konu hakkında yapılan açıklamada, ‘Vincetoxicum anatolicum’ adı verilen bu yeni bitki türünün uluslararası hakemli bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına yeni endemik bir tür olarak tanıtıldığı kaydedildi.

Açıklamada, “Ülkemizin farklı yörelerinde ‘zilasur, dağ biberi, gavur biberi’ olarak bilinen Vincetoxicum cinsine mensup bu yeni türe, yayılış gösterdiği Anadolu topraklarına atıf yaparak ‘anatolicum’ ismi verildi. Bu türün mensup olduğu bitki grubu üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkilerin anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-fungal ve anti-kanserojen gibi etkileri bulunduğunu ortaya çıkardı. Yeni tür olarak tanımlanan bu bitkinin tıbbi bitki olma potansiyelinin yüksek olduğu düşünülmekte ve bu konuda araştırmalar devam etmektedir. “ ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Fen Edebiyat Fakültemiz Biyoloji Bölümü Botanik Araştırma Laboratuvarı’nda yürütülen çalışmalar ile ülkemizin bitki biyoçeşitliliğine önemli katkılar sağlanırken, tıbbi açıdan değerli olduğu bilinen bitki taksonları üzerinde yapılacak biyokimyasal araştırmalara da yeni doğal bitki kaynakları temin edilmektedir." denildi.

rteulu-akademisyenler-yeni-bir-otsu-endemik-bitki-turu-kesfetti.jpg

rteulu-akademisyenler-yeni-bir-otsu-endemik-bitki-turu-kesfetti-53.jpg

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK