RİZE HABER
Giriş Tarihi : 15-06-2023 17:45

MAVİYEMİŞ FİDESİ DAĞITILDI

Arhavi’de DOKAP Bölgesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 35 adet üreticiye yaklaşık 7000 adet maviyemiş fidanı dağıtım töreni gerçekleştirildi

MAVİYEMİŞ FİDESİ DAĞITILDI

ARHAVİ-Arhavi’de DOKAP Bölgesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 35 adet üreticiye yaklaşık 7000 adet maviyemiş fidanı dağıtım töreni gerçekleştirildi

Arhavi Gösteri Merkezinde düzenlenen Maviyemiş dağıtım törenine Arhavi Kaymakamı Burak Çimşir, Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, Artvin İl Tarım Müdürü Neşat Ulutaş, Arhavi İlçe Tarım Müdürü Hakan Aytolan, yanı sıra Arhavi Protokolü, sivil toplum temsilcileri, kurum amirleri ve diğer yetkililer katıldı.

Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) arasında imzalanan protokol ile yürütülen DOKAP Bölgesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, bahçe tesis edilecek 35 adet üreticiye toplam 7000 adet maviyemiş fidanı dağıtım töreni gerçekleştirildi.

Arhavi ilçesinde bu fidelerin dikimi ile birlikte toplam 60 da mavi yemiş bahçesi kurulmuş durumda.

Projede, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından %75 hibe ile finanse edilen maviyemiş fidan bedeli üreticilerden %25 katkı payı olarak alındı. Bu proje ile birlikte Artvin İli, maviyemiş üretimi yapılan bölgeler arasında yer alacak ve yerli üreticiye yeni bir alternatif kazandırmış olacak.

Maviyemiş nedir?

Sağlık açısından birçok faydası bulunan maviyemiş, Artvin, Ardahan, Karabük, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Zonguldak, Sakarya, Bolu, Düzce, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Kırklareli’nin yüksek kesimlerinde yetiştiriliyor. Maviyemiş, meyve suyu, pasta, dondurma, çikolata, baharat, reçel, çay, kozmetik ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılıyor.

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK