RİZE HABER
Giriş Tarihi : 17-10-2022 15:36   Güncelleme : 17-10-2022 15:48

İBRAHİM TÜRÜT İLE GÜNDEME ÖZEL

Rize İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt; Rize'nin köylerinden yaylalarına kadar yapılan ve yapılmaya devam eden birbirinden güzel projeleri hakkında gazeteci yazar Yasemin Özçelik'e açıklamalarda bulundu.

İBRAHİM TÜRÜT  İLE GÜNDEME ÖZEL

Rize İçin önemli konulara değinen Türüt, İl Genel Meclisi'nin makam odasında geçmişteki çalışmaları kare kare sunarken  gelecekteki projeler hakkında samimi açıklamalarda bulundu. '' Biz o çıtayı nereden aldık nere de bıraktık önemli olan bu ,Rize'ye hizmet için varız'' diyen İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt Vekillik için ise '' Böyle bir düşüncem yok şuan görevimin başındayım '' dedi
İşte o röpörtajın tamamı 

Y.ÖZÇELİK: Kaç yıldır bu görevdesiz ?
İ.TÜRÜT: Bu Mart'da 4. yılımızı dolduracağız bir önceki dönemde İl Genel Meclis üyesi aynı zamanda ak partinin gurup başkanıydım. 4 yıldır da Meclis Başkanlığını yapıyorum .

Y.ÖZÇELİK : Sayın Başkanım İl Genel Meclisi ve Başkanı olarak görev ve yetki alanınızı kısaca anlatırmısınız ?
İ.TÜRÜT : Sorumluluk bölgemiz bilinmeyen bir alan  , bunu programlarda da anlatıyoruz sürekli devasa bir alanda çalışıyoruz .İlimiz toplam 3900 km kare alana sahip Rize İli , bunun 300 kilometrekaresi Rize'nin  belediyeleri ve beldeler bunun dışındaki tüm alanlar  yani köy alanlarımız 3000 km kare,  belediyeleri düşündüğümüzde  belediyelerin toplamı 10 katı kadar bir alanda köy alanlarıdır. 
Meclisi tanımlayacak olursak Toplam 30 tane Meclis üyemiz var 12 İlçemizde . 30 Meclis üyesi ile tüm İlçedeki yatırımları takip ettiğimiz arkadaşlarımız aynı zamanda bu İlçelerde Kaymakamlıklar Başkanlığında bir de birliklerimiz var, yani bizim İl'de yürütme tarafı İl Özel İdaresi ilçelerimizde köylere hizmet getirme birliklerimiz yatırımın çok daha hızlı yürümesine işlemlerin hızlı bir şekilde vatandaşa ulaşmasına sebep oluyor .

Y.ÖZÇELİK : İl Özel İdareye bağlı kaç köye hizmet götürüyorsunuz ?
İ.TÜRÜT : Bizim 346 köy var ve buna bağlı olarak  7000 kilometre  uzunluğunda resmi yollarımız bulunmakta. Bununla beraber resmi olmayan yollarımız ile beraber 10000 kilometre yol uzunluğun da yola hizmet götürüyoruz. Bu hizmeti de 450'ye yakın personel, 180 tane makinemiz ile 12 İlçemizde 346 köyde yaz kış demeden hizmet vermeye çalışıyoruz 

Y.ÖZÇELİK : İl Özel İdaresinin yeterli sayıda iş makinesi var mı? 
İ.TÜRÜT: Tabi bu sizin çalışmanız ile alakalı birşey, Vatandaşlar köydeki yaşam süresi az ise talep de az gelecektir .Sizin makinenizde bir şekilde yeterli olacaktır.Ama dediğim gibi coğrafyamızda yaz ile kış arasında ki ciddi farklılık,  yazın yaşam süresinin fazla olması nüfusun fazla olması talebi arttırıyor.yer yer az önce bahsettiğim kış ile mücadele kar ile mücadelemiz çok uzun sürdüğü için bazen aksamalarda yaşıyoruz.Tabi biz burada aksama olmaması için exstra  kendi araç makinelerimizin dışında da kiralamalara gidiyoruz bir çok ihale yapmak üzere özel idarenin üzerine yük olmadan hizmet alım şekli ile yapıyoruz.

Y.ÖZÇELİK : Başkanlık görevinizde dördüncü yılınızdasınız. geçen bu zaman zarfında yolların coğrafi yapısına ne kadar hakimsiniz ?
İ.TÜRÜT :12 İlçemiz var 12 İlçenin  tamamını dolaşma şansı olamıyor ama İl Genel Meclis üyelerimiz bizim yetişemediğimiz yerlerde ulaşmakta. İl Genel Meclisi üyelerimiz  zaten ilçelerde bu işi takipci oldukları için İl Genel Meclisi üyelerimiz  ile beraber %100 ne hakimiz. 

Y.ÖZÇELİK : Yaz dönemi içerisinde İl Özel idaresine bağlı olan köylerde yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi verirmisiniz ? Yaz bitti yarım kalan bir çalışmanız var mı ?
İ.TÜRÜT : Biz yılı planlarken gerek kış, gerek yaza ayrı bir planlama içerisinde olabiliyoruz. Çünkü bu süreç  İlimizin coğrafi yapısına entegreli bir süreç,  bu süreci uzatan sebepler olduğu gibi kısaltan sebeplerde olabiliyor. Özellikle  kış ayında ki karla mücadele çok uzun sürdüğü zaman yaza hazırlama da geç kalabiliyorsunuz ,bu geç kalma bizden kaynaklı değil tabii tamamen iklimle alakalı .Onun için burada yazın özellikte çay sezonu olması bizim elimizi bir nebze olsun daraltabiliyor. Ama buna rağmen ek önlemleri alıyoruz yazla alakalı , gerek burada yaz turizmi nin olması gerekse vatandaşların çay toplamak için İl dışından buraya gelmesi köylerde ki  insan sayısı bir anda nüfusu  artıyor , haliyle beklenti çok yüksek oluyor ama genel anlamda da çok sıkıntı yaşamıyoruz. Exstra takviyeler yapmak suretiyle Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşayacak yerleri de o mağduriyetleri de çözmüş oluyoruz. Ama genel anlamda da çok fazla da bir sorun yaşamıyoruz diyebilirim.

Y.ÖZÇELİK : İl Özel İdaresi kışa hazır mı?
İ.TÜRÜT : Biz kışın  kar ile mücadele de ciddi eforler sarfediyoruz hazırlıklarımız tamam gibi hiç bir sıkıntımız yok ,makine sayımızı da arttırdık 6-7 tane yeni makine aldık onlarda sisteme girince her hangi bir sıkıntı yaşamayacağız.

Y.ÖZÇELİK : Vidanjör ve ilaçlama aracı olmadığı söyleniyor .vidanjör lazım olunca ücret karşılığı belediyeden temin edildiği söyleniyor, bu konuya da açıklık getirirmisiniz ?
İ.TÜRÜT : Esasında bizim vidanjörümüz vardı.Vidanjör makinesinin olması değil en iyi şekilde hizmete dönüştürülmesi gerek.Vidanjör konusunda Rize Belediyesi ile protokol yaptık biz vidanjörümüzü Rize Belediyesi'ne tahsis ettik .Biz hizmeti Belediyeden alıyoruz.Vatandaşların taleb etmesi suretiyle vidanjörümüzü yolluyoruz.Vidanjör hizmeti verebilmek için sizin coğrafyanızın buna uygun olması gerek ,köy yerleşim yerlerinde foseptikler ucra köşelerde aracın girmediği noktalarda köyde kullanılması aşırı zor bir araç. 
Köylerde sinek ilaçlaması yapmıyoruz böyle bir talepde çok fazla gelmedi. tek tük olan yerlerde de arasıra Belediyeden araç talep ettik .Köylerde çöpleri bekletmediğimiz için buna sebebiyet vermiyoruz.
Bizim 4200 tane çöp konteynırımız var, 19 tane çöp aracımız ile 40 a yakın sadece çöpte çalışan personelimiz var.Yıllık 15-16 milyon arasında çöp orerasyonuna harcadığımız bir bütcemiz var köylerden çöp toplayan da ilk İl Özel İdare ekibi biziz.

Y.ÖZÇELİK : Rize Milletvekilimiz Sayın Avcı; bir röportajımızda  ''Rize  doğa turizmin başkenti  olacak '' dedi.Köylerde dahil olmak üzere komple Rize'yi kapsıyor ise ,köylerimizde turizme yönelik çalışmalarımız var mı? 
turizmin başkenti olduğumuzu düşünürsek köylerimiz buna hazır mı ? varmı turizme yönelik çalışmalar ?
İ.TÜRÜT : İli komple düşünmek lazım Vekilimizin söylemi doğru ,İlin tamamı üzerinden bir planlama yapmak gerekiyor özellikle göreve geldiğimizden bu yana hep konuştuğumuz üzerinde çalıştığımız ve ciddi yol kat ettiğimiz bir konu da turizm. Tabi bu bir duvar gibi değil  ertesi günü gidip yapamıyorsunuz. Turizmin ciddi alt yapısı gerekiyor biz bu alt yapıyı hazırladık bir kaç yıl içerisinde bu alt yapıdaki en önemli şey mastır plan,yani biz İkizdere'de Meles'i Petran'ı , Kamanın dibini ,Ovit'i , bu tarafa gelelim Güneysu Handüzü'nü, Çayeli'nde Ağaran Şelalesi, Çayeli'nde Şarinçöl denen çok bakir bilinmeyen ama küçük bir Ayder olan ,Ardeşen'de dere mezrası Fındıklı'da Çağlayan vadisi ,Çamlıhemşin'in tamamı turizm lokasyonu bunun planlaması bu güne kadar yapılmamıştı işallah biz gerek Fırtına Vadisindeki imar planları ile gerek Ardeşen Dere Mezra Ovit İkizdere plan çaışmaları ile biz turizme ciddi altyapı hazırlığı yaptık ve şu an bunlar bitti işallah ilk örneğini de İkizdere Meles'de mastır planıdır yine mastır plan yaptığımız alan ise İl Özel İdarenin 40 dönüm bir yeri var biz burada köy yerleşim ''örnek köy'' modelini ortaya koyduk işallah en yakın bir zamanda ihalesini yapacağız .ihale öncesinde tüm basını çağırıp lansmanını yapıp orayı tanıtacağız .

Y.ÖZÇELİK : Doğaya doğadaki yörenin insanına zarar vermeden değl mi ?
İ.TÜRÜT : Tabi ağacı kesmeden ağaç ile beraber  Vatandaş ile beraber oradaki Köyü de işin içine katarak bir turizm düşünüyoruz.
Oradaki mastır plan içerisinde köylüler ürettiği ürünleri satabilecek , gerek el işi olsun gerek ise hayvansal gıdalar olsun yöresel her türlü ürünleri satabilecekleri notayı da düşünün bu komplike bir durum.

Y.ÖZÇELİK : Rize'ye gelen tur şirketlerinin ellerindeki broşörlerde o zaman şu yazacak mı? ''İkizdere Meles ''
İ.TÜRÜT: Evet.  İl'e gelen turistin İl'de kalma süresini ortalama süresini 2.5 gün biz bunu çok rahat yukarılara taşıyabiliz bizde bu hazinemiz var , sadece Çamlıhemşin'i Ayder'i gösterdiğimiz zaman orada da etkili bir turizm yapamıyorsunuz . Orada işte bu alternatifleri de ortaya koyarsak hem İl'imize bir katma değer oluşturmuş olacağız hem İl'imizi daha iyi tanıtmış olacağız.
Turizmle ilişkili olarak ayrıca ,Zil Kaleyi restore ettik yakında Ciha Kalesini de edeceğiz ,Pazar'daki Kız Kalesini restore ettik, tarihi Camilerimizi restore ettik ,tarihi özelliği olan değirmenlerimizi restore etmeye başladık bu restoreler aslını bozmadan restore ediliyor. Fındıklı'da devam ediyoruz Çayeli'nde  Akyamaç Köyü nü yaptık Kalkandere de devam ediyoruz ,Pazar Akmeçit Camisi bitmek üzere ,bu tarihi restoreleri yaparkende illa Köy sınırlarında olmasına bakmıyoruz ,Mahallelerde de bu kriterlerde ola yerler var ise yapıyoruz .
Turizm deyince ,İlimizin kendine has taş ahşap uyumunu barındıran yöresel mimari şekli var .Her ilçenin kendine has yöresel mimarisi var Fındıklı da taş ahşabı görürsünüz Çayeli ahşabı daha fazla Çamlıhemşin de ahşap şekli biraz daha farklıdır Merkez de biraz daha farklıdır İkizdere de daha farklıdır .
Vatandaşın özellikle köylerde  ev yaparken resmi işlemleri dikkate almadığını gördük resmi işlemlere bir bütce ayırmadığını gördük .Hızlı bir şekilde ev yapmaya çalıştıklarını gördük bizde coğrafyamıza göre 7 adet tip proje belirledik . 150 metre kareden 450 metre kareye kadar projelerin tamamında biz tüm mühendislik ve mimari çalışmalarını bitirdik .Vatandaş uygun gösterdiği yere ertesi gün ruhsatı alacak şekilde bu çalışmalar şu an özel idarede hazırdır.Afet alanından uzaklaşmak isteyip modern yaşam gereksinimleri ile yöresel mimari koşulları gözetilerek hazırlanan projelerden  faydalanmak isteyen ilk 100 vatandaşımıza da zemin etütünü bedava yapalım dedik vatandaş mülkiyet sorunu olmayan arazisini gösterecek bizim 7 projemizden bir tanesini beğenecek ertesi gün ruhsatını vermiş olacağız.

Y.ÖZÇELİK : Yıllar içerisinde başladığınız çalışmalarınızın takibi ve devamı hakkında neler söyleyebilirsiz ?
İ.TÜRÜT : Dolmuş durakları yaptık ve bunların sayısını bir o kadar daha arttıracağız bunları yaparken gelişi güzel yerlerde yapmıyoruz,  ihtiyaç olan yeri tespit ederek o bölgelere yapmaya çalışıyoruz. Dolmuş duraklarında engelli vatandaşlarımızn rahat ulaşım sağlamasıa da özen gösteriyoruz.

Toplam 70 tane çocuk oyun parkı yaptık ,bunların bir kısmını Çevre Şehircilik Bakanlığından hibe aldık .Özellikle büyük ve nufüsu olan köylerde alanın müsait olduğu yerlerde çocuk oyun parklarımızı yaptık.

İlimizde afet olur biz genellikle afetten sonra sahaya inen durumdaydık.Şimdi önleyici tedbirler almak için  kurum olarak  çalışıyoruz. Bu kapsamda yollarımızda parapet duvarlar yaptık,sadece estetik bir duvar değil di bu ,yolun yüzey suyunu kontrollü bir şekilde en kısa mesafeden menfez ile buluşturan kanal ile beraber oluşturduğumuz bir duvar ,aynı zamanda buradaki toprağın akmasını engelliyor yolun ömrünü uzatmış oluyoruz bu şekilde .
Eş zamanlı bir çalışmamızda ÇaykurRize Sporumuzun renkleri ile Köy yollarındaki köprülerin korkuluklarını yaptık ,tamir ettik ,yapmayada devam edeceğiz.
Yollarda uçurum diye tabir ettiğimiz çok rizkli gördüğümüz trafik güvenliği oluşturması açısından da  virajlı noktalarda oto bariyerler yaptık.
346 köyümüzün tamamında keskin virajlı yerlerde 180 derecede aynalar  yerleştirdik ,her yıl bütce doğrultusunda devam ediyoruz.
''Rize'de bir ilk , Toplu Köy Mezarlığı'' yaptık.
Malum köylerde araziler bölündükce mezarlık konusunda sıkıntılar olduğunu tesbit ettik bunun üzerine çalışmamızı yaptık ihalesini yaptık.
Bununla beraber ilimzde bulunan şehitliklerin restorasyonu da yapıyoruz Buna örnek olarak  Pazar ilçesi Şehitlik Köyünde bulunan şehitliğimizi restore ederek şehitlik anıtını yaptık.
İlimiz genelinde kamu kurumları ve özellikle Milli Eğitimdeki Okulların tamamını da  İl Özel İdare yapıyor .

Y.ÖZÇELİK : Bu konuşmalardan benim anladığım şu, gerçekten iyi bir ekip ruhu ile çalışıyorsunuz .Gerek saha da gerek ise ekranlardan gördüklerim gerekse şu an anlattıklarınız  sizin iyi bir lider olduğunuzu gösteriyor.İyi bir ekip çalışması yapıyorsunuz bu ekip çalışmasını daha ileriye çıkarmayı düşünüyormusunuz? 
burada ki görev süreniz bittikten sonra mesela Milletvekilliği olabilir mi?
İ.TÜRÜT : Göreve seçildikten sonra geldiğimiz bu güne kadar olanı özetlersek ,biz şunu yapmaya çalışıyoruz, '' kalıcı iş '' daha az olabilir ama kaliteli iş yapmaya çalışıyoruz .
Bizim ortaya koyduğumuz her bir projeyi bizden sonra gelecek olan arkadaşlarımız değiştirmesin , onun için kalıcı işler yapmak lazım .İlimizin geleceğini turizme odaklı hazırlamak lazım 
Cumhurbaşkanının İlindeyiz bu yaptığımız işleri İl Özel İdare bütcesi ile yapma şansımız yok .Bu kapsamda  bakanlıklardan daha fazla bütce almayı kolaylaştıracak  Vekillerimiz olmaz ise bizim bu bütceleri alma şansımız yok  .Bütce alamassak bunları yapma şansımız olmuyor .Biz projelerimizi ortaya koyunca sonrası da geliyor.
Vekillik seçimi şu anda bizim aklımız da olan bır durum değil şu anda biz görevimizin başındayız . 

Y.ÖZÇELİK : Vatandaş ta istiyor ki bizden biri olsun içimizden biri olsun ,bizim o ani yükselişimizden şaşırmayan sukute erdiğimizde anlayacak biri olsun.
İ.TÜRÜT : Söylediğim gibi bizim şu anda vekillik gibi bir düşüncemiz yok  Biz çıtayı nereden aldık nereye götürüyoruz diye düşünerek çalışmaya devam ediyoruz.
Madem bu makam bize verildi bunu hakkı ile yapmak lazım .Çünkü yarın şöyle yaptık denmemesi lazım bizde Allah korkusu olduğu sürece biz her görevi layıkıyle yaparız önemli olan bizden sonraki gelecek kişilere bu ufku bırakmak lazım.

AdminAdmin