RİZE HABER
Giriş Tarihi : 15-06-2023 17:59

HES Konusunda Belediye Başkanından Açıklama

Karagöz “HES Sit Alanı İçinde Yapılmak İsteniyor’’

HES Konusunda Belediye Başkanından Açıklama

İkizdere Vadisi Dereköy’de yapılmak istenen HES için vatandaşların yanı sıra Muhtarlarında olumsuz tepkisi devam ediyor.3 köy muhtarı HES çalışmasının iptal edilmesi için Valilik, Kaymakamlık ve Orman İşletme Müdürlüğüne başvuruda bulundu.

     İkizdere Vadisinin korunması gereken 200 vadiden birisi olduğunu belirten Belediye Başkanı Hakan Karagöz HES hakkında bir açıklamada bulundu. Belediye Başkanı Hakan Karagöz açıklamasında’’ Değerli İkizdereli hemşerilerim. Son günlerde İkizdere’mizde gündemde olan 87 MW gücündeki Reis enerji (RS) tarafından yapılmak istenen Dereköy HES  ile ilgili 22 Haziran 2023  tarihinde  İkizdere öğretmenevinde ÇED ( çevre değerlendirme ) toplantısı hakkında kamuoyuna doğru bilgi akışını sağlamak noktasında bu açıklamayı yapma ihtiyacı hasıl oldu.

     Öncelikle Yıllar önce İkizdere vadisinde projelendirilen yaklaşık 29 HES projesi İkizdere halkı tarafından verilen büyük mücadele sonucunda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından burada ‘ kantarın topuzu kaçmış’ denip durdurulmuştur ve o gün bu gündür bölge halkı Sayın Cumhurbaşkanımıza her daim sahip çıkmıştır, minnettardır.

     Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza Rize İli içinde en yüksek oy oranı olan %88.32 oranında oy vererek Cumhurbaşkanımızın ilçesi olan Güneysu ilçesini de geri bırakarak göstermiştir.

                            Yapılmak istenen HES Sit koruma alanı içinde

      İkizdere halkı Cumhurbaşkanını bir başka seviyor. Kaldı ki bu HES projesinin yapılmak istenen alan birinci derece SİT ve korumalı SİT alanı içinde. Bu haber alır almaz görüşmeler başladık gerekli yerler bürokrasi ve siyasi iradenin ilgili makamları ile gerek sözlü gerekse ilgili ( Muhtar, STK) kurumlar tarafından dilekçeler verildi.

     İkizdere halkı 22 Haziran da yapılacak olan ÇED toplantısına odaklandı bu toplantı burada kesinlikle yapılmayacak, nasıl yıllar önce mücadele ettiysek yine edeceğiz sesimizi Sayın Cumhurbaşkanına da duyuracağız, bizim kendisine % 88.32 oy vermemizin ödülü bu HES mi diyor.

      İkizdereliler, Bizler, ilimiz Siyasi iradesi ve İkizdere Halkı top yekûn asla devlet yatırımlarına karşı değil, her daim Devletinin yanında.

     Yalnız UNESCO tarafından Dünyada korunması gereken ilk 200 vadinin içinde olan, bitki çeşitliliği açısından Türkiye’deki bitki çeşitliliğinin % 8 ini ihtiva eden, dünyada nadir bölgelerde bulunan endemik türleri bünyesinde barındıran, binlerce yıllık yaşam tarihi olan bu vadinin “Neyi Neye feda ediliyor” hesabı yapılmadan ve devamında belki de eski projelerin hortlayacağı yatırım adına çıkılan bu bilinmez yola karşı duruşunu gösterme iradesine sahiptir ve bunda kararlıdır.

      Görüştüğümüz İlimizin siyasi irade yetkilileri de bizzat bizler de bu projenin karşısındayız şirket mahkeme kararları üzerinden hareket ediyor hafta sonu bakanlarımız ilimize gelecek bu konuyu kendilerine de açacağız 22 Haziranda yapılacak CED toplantısı da büyük ihtimalle yapılmayacak dendi.

     Ancak biz İkizdere halkı olarak yine de hazır bekleyeceğiz ve bu toplantının yapılmaması, toplantı yapıldı tutanaklarının imzalanmaması noktasında irademizi göstereceğiz.

    Aklın yolu bir, Devletimiz güçlü ihtiyaç olan enerji kaynaklarımızı birçok alandan karşılayabiliyor bu vadi gibi bölgelere artık hoyratça girilmemesi bilinci devletimizde var ve siyasi irademize güveniyoruz İkizdere’mizin yanında duracaklarına İkizdere halkı olarak inancımız tam.

     Yüzbinlerce yıl önce Dünyanın bu bölgesi( Kafkaslar) buzullar altındayken İkizdere vadisi mikro klimaydı yani bu yeşillik bize dünden bu güne kalmadı yüzbinlerce yıldır bu vadi yeşil. Bırakalım yeşil kalsın üç kuruş için bu kötülüğü bu vadiye yapmayalım. İkizdere insanı müsterih olsun bu mücadelede yalnız değiller, değiliz. Kamuoyuna duyurulur’’ dedi.

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK