RİZE HABER
Giriş Tarihi : 04-12-2022 20:58

GÖZLER YARIN TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMUNDA ''Memur ve emekliye ocak zammında kritik veri''

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyonunu 5 Aralık Pazartesi günü yani yarın açıklayacak. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 3-3.5 arasında. Yıllık enflasyonda da yüzde 85.5’ten yüzde 84’e düşüş öngörülüyor. Enflasyonda her ay oluşan rakamlar, memur ve emekli ile dul ve yetimlerini yakından ilgilendiriyor.

GÖZLER YARIN TÜRKİYE  İSTATİSTİK KURUMUNDA ''Memur ve emekliye ocak zammında kritik veri''

Memur ve memur emeklisinin maaş artışında enflasyona ek iki yılda bir tekrarlanan toplu sözleşme sonuçları dikkate alınıyor. Son toplu sözleşmeye göre; memur ve memur emeklisine 2022’de yüzde 5+7, 2023’te 6’şar aylık periyotlarda yüzde 8+6 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Enflasyondaki artışın etkisiyle bu yılın başında memur ve memur emeklisine yüzde 2.5’lik ek iyileştirmeyle yüzde 5 yerine, yüzde 7.5 zam yapılmıştı. Temmuz zammı ise sözleşmede olduğu gibi yüzde 7 olarak uygulanmıştı.

İLK 4 AYDA NE OLMUŞTU?

Temmuz-aralık döneminde ortaya çıkacak enflasyonun yüzde 7’yi aşması halinde aşan oranda ek zam yapılacak. İlk 6 aylık enflasyon ocak zammı olan yüzde 7.5’i geçtiği için memur ve memur emeklisine yüzde 7’lik sözleşme zammına enflasyon farkı eklenmişti. Bu fark yüzde 34.85 (42.35-7.5) olmuştu. Böylece yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı artı fark ile maaş artışı yüzde 41.69’u bulmuştu. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre; ikinci 6 ayda hesaba dahil edilecek 4 aylık enflasyon ortaya çıktı. Buna göre kümülatif artış yüzde 10.84 oldu. Yani, yüzde 7’lik toplu sözleşme zammını şimdiden aştı.

SONA DOĞRU

Yarın açıklanacak enflasyon yüzde 3 seviyesinde olursa 5 aylık kümülatif artış yüzde 14’ü aşacak. Böylece memur ve memur emeklisi için yüzde 6 fark oluşurken, SSK ve Bağkur emeklisi şimdiden yüzde 14’ü cebine koyacak. Aralıkta yani yılın son ayında da benzer bir oran ortaya çıkarsa son 6 aylık enflasyonda yüzde 17-18 arası bir artış söz konusu olacak. Böylece memur ve memur emeklisine 1 Ocak 2023’te yüzde 8’lik toplu sözleşme zammı artı yüzde 8’lik (18-7=8) farkla toplam yüzde 16 zam yapılabilecek. Enflasyonun yıkıcı etkisini hafifletmek için buna ilave ek zam da gündeme gelebilir. Net rakam ocakta açıklanacak 6 aylık enflasyonla belli olacak.

TABAN MAAŞTA DÜZELTME OLABİLİR

Son yapılan düzenlemeyle emeklide taban maaş 3 bin 500 liraya çıkarıldı. Ocakta bu taban maaşta da enflasyonun üzerinde artış olması muhtemel. EYT, asgari ücret ve kamuda çalışan sözleşmeliye kadro gibi düzenlemeleri emekliye yapılacak ek zam takip edebilir.

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK