RİZE HABER
Giriş Tarihi : 30-01-2024 22:16   Güncelleme : 12-02-2024 17:12

Deniz: Rize'nin 100. kuruluş yıl dönümüne denk gelen seçimler Rize'nin yeni bir başlangıcı olacak

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, 2024 yerel seçimlerine ilişkin Rize'nin 100. kuruluş yıl dönümüne denk gelen bu seçimlerin, "Rize'nin yeni bir başlangıcı" olacağını söyledi.

Deniz: Rize'nin 100. kuruluş yıl dönümüne denk gelen seçimler Rize'nin yeni bir başlangıcı olacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, düzenlediği basın toplantısında Rize'nin 100. kuruluş yıl dönümüne denk gelen 31 Mart 2024 seçimlerini, "Rize'nin yeni bir başlangıcı" olarak tanımladı. AKP'nin Rize'de gerileme süreci yaşadığını ve bu nedenle 2024 seçimlerinde daha fazla belediyeyi kaybedeceğini iddia eden İl Başkanı Deniz, "Türkiye'de AKP'nin gerileme süreci devam ediyor. 2019 yılında Rize’de 4 belediyeyi kaybeden AKP, 2024 seçimlerinde daha fazla belediyeyi kaybedecek.” dedi.

İl Başkanı Saltuk Deniz, beraberinde Rize Belediye Başkan Adayı Necati Topaloğlu, İl Genel Meclis Üyesi Adayı Kazım Beşikçi, Güneysu Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yanık ve il yöneticileriyle birlikte kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. İl başkanlığı binasında düzenlenen toplantıda İl Başkanı Saltuk Deniz açıklamalarda bulundu.

CHP’nin Rize'de seçimi kazanmayı hedeflediğini kaydeden İl Başkanı Deniz, Rize’de en erken ve en çok aday açıklayan parti olduklarını belirterek, Rize'de 12 ilçenin 8'inde adaylarını açıkladıklarını aday gösterilmeyen ilçelerin Derepazarı, Kalkandere ve İyidere olduğunu kaydetti. Derepazarı'nda Saadet Partisi adayını destekleme kararı alındığını ifade eden İl Başkanı Deniz, Kalkandere ve İyidere'de ise yine Saadet Partisi ile görüşmelerin devam ettiğini, İkizdere ilçesinde ise 1-2 gün içinde aday açıklamasını yapacaklarını söyledi.

İl Başkanı Deniz, AKP'nin Rize'de gerileme sürecine girdiğini ve insanların yeni bir yönetim anlayışı istediğini belirtti. Deniz, CHP'nin bu doğrultuda yeni bir belediyecilik anlayışı sunduğunu ifade ederek, Rize'de iddialı olduklarını ve seçimleri kazanacaklarını söyledi.

Deniz, insanların yeni bir yönetim anlayışı istediğini, CHP'nin bu doğrultuda yeni bir belediyecilik anlayışı sunduğunu ifade ederek, "Biz Rize'de sadece Rize değil adaylık açıklaması yapmış olduğumuz her yerde iddialıyız. Kendimizi birinci parti olarak görüyoruz. Hatta seçimleri kazandığımız mantığından yola çıkıyoruz. Biz bizim bu saatten sonra yapacağımız çalışmalar kazanmış olduğumuz belediyenin seçimlerini kaybetmemek üzerine kurgularımızı yapmış bulunuyoruz. Adaylarımızın çoğu saha çalışmalarına başladılar. Özellikle Ardeşen, Pazar, Fındıklı, Çamlıhemşin. Burada hemen hemen adaylarımız çalışmalarının büyük bir kısmı yani birinci turlarını tamamlamış oluyorlar. Bu bölgelere daha AKP kendi adaylarını açıklamadı ya da açıklayamadı. Tabi partilerin kendi süreçleridir onları da herhalde muhtemelen bu haftada AKP'nin adayları açıklanacaktır diye düşünüyoruz. Rize merkez için belediye başkan adayımızın açıklamasını tamamladık. Söylemiş olduğumuz gibi biz Rize'de sadece Rize değil adaylık açıklaması yapmış olduğumuz her yerde iddialıyız. Kendimizi birinci parti olarak görüyoruz biz. Hatta seçimleri kazandığımız mantığından yola çıkıyoruz biz. Bizim bu saatten sonra yapacağımız çalışmalar kazanmış olduğumuz belediyenin seçimlerini kaybetmemek üzerine kurgularımızı yapmış bulunuyoruz.” dedi.

AKP'nin Rize'de gerileme süreci yaşadığı ve giderek gerileyen bir parti olduğunu kaydeden İl Başkanı Deniz, “Hayat kendi değişkenliği içerisinde devam eden bir süreçtir. Hiçbir şey yerinde kadim ve baki değildir. Her şey değişir, her iktidar da değişir. Rize’de de birçok iktidar yani kesin kazanacak denen belediye seçimlerinde birçok yerde AKP'nin kaybedeceğini hep birlikte görüyoruz. Aslında AKP'nin Rize'deki gerilemesi bugünün ölçüsü değil 2019 yılından beri başlayan bir öykü biliyorsunuz. 2019 yılında AKP Rize genelinde dört yerde belediye başkanlığını kaybetmişti. Şimdi bu dönemde bu sayının daha da çok artacağını hatta Rize'nin 12 ilçesi var, 12 ilçesinin yarısından çoğunda da AKP'nin seçim kaybedeceğini hep birlikte görüyoruz Çünkü AKP artık giderek gerileyen bir partidir. Seçimler kazanılabilir. Bu seçimlerin nasıl kazanıldığı ayrı bir tartışma konusudur ama seçimlerin kazanılması ilelebet kazanılacağı anlamına gelmez. Türkiye'nin demokrasi tarihi Türkiye'nin siyasal tarihi bunun örnekleri de sabittir. Bu örneklerinden bir tanesini 2024 seçimlerinde hep birlikte yasayacağız” diye konuştu.

Türkiye'nin ve Rize'nin yaşadığı sorunların temelinde yönetim anlayışının yanlış olduğunu belirterek, CHP'nin bu anlayışa karşı yeni bir belediyecilik anlayışı ile yola çıktığını kaydeden İl Başkanı Deniz, “Türkiye 1 Nisan sabahı birileri için üzüntü kaynağı olacak. Ama toplumun büyük bir kesimi için sevinç kaynağı olan bir süreci yaşayacağız. Çünkü artık insanlar yaşadıkları koşulların değişmesini, yaşadıkları kentleri yöneten insanların değişmesini, bırakın insanların değişmesini insanların değişmesinden daha çok yönetim anlayışlarının değişmesini istiyorlar. İnsanlar artık daha huzurlu, daha güvenli, daha mutlu, daha geleceğe güvenle bakacakları kentlerde yaşamak istiyorlar. İnsanlar kentlerini ileriki dönemlere taşıyacak hatta geçenlerde çocukların bir açıklaması vardı ‘Daha huzurlu yanılmıyorsam daha güvenli bir Rize de yaşamak istiyoruz’ diye çocukların bir açıklaması vardı. Bence o, bu son dönemdeki en güzel açıklamalardan bir tanesi.” açıklamasında bulundu.

Deniz, CHP'nin 2024 yerel seçimlerinde sadece belediye kazanmak için değil, yeni bir hayatı, yeni bir belediyeciliği inşa etmek için yola çıktığını vurguladığı açıklamasında şöyle konuştu: “Belediyecilik sadece bugünün alt yapısını kurmak, kanalizasyon yapmak değildir. Geleceğin kentlerini kurmaktır, çocukların huzur içinde yaşayabilecekleri, kendini güvenlik içinde duyabilecekleri, ben bu kentte yaşamak istiyorum diyebilecekleri belediyeciliği hayata geçireceğiz. Bizim yola çıkış nedenlerimizden bir tanesi sadece sırf belediye kazanmak, bir seçimi kazanmak değil bu süreç. Yeni bir hayatı, inşa etmek yeni bir belediyeciliği inşa etmek amacıyla 2024 yılı seçimlerini belediye başkan adaylarımızla beraber ve tüm örgütlerimizle beraber çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlatmış oluyoruz.”

Deniz, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullara ilişkin olarak ise, “Türkiye'nin içinde yaşamış olduğu koşullar, emeklilerin içinde yaşamış olduğu koşullar bunlardan artık söz etmeye gerek yok. Emeklilerin durumları söz edilemeyecek kadar kötü. Türkiye'nin ekonomik anlamdaki genel alanda baktığımız zamanda Türkiye'nin ne kadar kötü yönetilmiş olduğunu hep birlikte görüyoruz.” dedi.

Deniz, Rize'deki sorunların da hemen hemen hep aynı olduğunu belirterek, “Dün bir sivil toplum örgütümüzü ziyarete gittiğimizde 2018 yılında çıkarmış oldukları dergideki hedeflemelerine baktık bunları sorduğumuz zaman hangisi gerçekleştirilmiş diye sorduk. Hiçbirinin gerçekleştirilmemiş olduğunu gördük. Rize'de birçok projenin aslına bakıldığı zaman elbette ki yapılan şeyler vardır, yapılan her şeye teşekkür ediyoruz. Zaten insanlar bir şey yapmak için göreve geliyorlar. Yani bir insan belediye başkanlığı sırf belediye başkanı olmak için, hizmet yapmak için geliyor ve doğal olarak insanların yapmış oldukları hizmetlerden dolayı teşekkür etmektense yapmamış oldukları işlerden dolayı eleştirmeyi bilmek zorundayız. Eleştirmek kimseyi kötülemek değildir. Daha iyi, daha güzeli yerine getirmektir. Daha iyi ve daha güzeli hayata geçmesini sağlamak için yapılan bir eleştiridir. Bu anlamda da biz önümüzdeki günlerde Rize ile ilgili olan hem projelerimizi ortaya koyacağız hem de daha önce yapılmış olan yapılmamış olanları da tekrar kamuoyunun gündemine getireceğiz “şeklinde konuştu.

Deniz, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Şu soruyu sorarak tabi bitireceğiz. Rize bu seçimler Rize'nin kent ilan edilişinin 100. Yılı. 1920 yılında Rize vilayet ilan ediliyor, 31 Mart 2024 Rize’nin 100. yılının olduğu bir dönemde olmuş olacak ve 100 yıllık bir tarihi olan bir Cumhuriyet kenti olan Rize'nin 100 yıllık sürecini hep birlikte sorgulamamız ve bundan sonraki dönemlere aktaracağımız Rize’nin nasıl bir Rize olacağını bence konuşmak, bunun üzerine bir mutabakat sağlamak zorundayız. Bu A Partisi B partisi olayı değil çünkü biz Rize’nin sokaklarına çıktığımız zaman hangi görüşten olursak olalım sonuçta bu Rize’nin sokaklarında geziyoruz. Aynı minibüslere biniyoruz aynı mahallelerden geziyoruz. Çamura ayağımız basıyorsa aynı çamura ayağımız basıyor ya da Rize’nin güzelliği varsa onu hep birlikte yaşıyoruz. Demek ki Rize'yi, bundan sonraki dönemi, bundan sonraki yüzyıla taşıyacak projelerimizin ne olacağını, bunu sadece bir Cumhuriyet Halk Partisi projesi olarak değil Rize'de yaşayan tüm insanların ortak projesi olmasını sağlayacak bir yönetim anlayışını Rize Belediyesine yerleştireceğiz. Önemli olan kendi hayallerimizle birlikte toplumsal mutabakatı da sağlayacak sadece ortak aklın değil bunu geçen konuşmalarımda da söylemiştim. Mesele ortak aklı inşa etmek değildir mesele ortak iradeyi hayata geçirmektir. Ortak akıl diye bir konu hakkında fikrimizi oluştururuz ama onu hayata geçiremeyiz. Orada, yukarıda duran bir akıl olur o. Önemli değil artık ortaklaştırmış olduğumuz, birlikte karar vermiş olduğumuz her şeyi bir irade kullanarak ve insanların da bu iradeleri kullanmalarına ortak olabilecekleri haklarını kullanabilecekleri, sözlerini söyleyebilecekleri yetkilenebilecekleri bir yönetim anlayışını Rize'nin tüm belediyelerinde hayata geçirmek için yola çıkıyoruz.”

ozlem-kulelioglu-cemberci-saltuk-deniz-necati-topaloglu-2.jpg

saltuk-deniz-necati-topaloglu.jpg

ozlem-kulelioglu-cemberci-saltuk-deniz-necati-topaloglu-1.jpg

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK