RİZE HABER
Giriş Tarihi : 18-10-2023 00:45   Güncelleme : 18-10-2023 01:08

“BİZİM UŞAKLAR BURADA” PROJESİYLE ÖZEL ÇOCUKLAR SOSYAL HAYATA KATILIYOR

Rize Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde rehabilite olan özel çocuklar “Bizim Uşaklar Burada” projesi kapsamında Rize Belediyesi Meydan Sosyal Tesisi’nde çalışıp sosyal hayata katılıyor. Engelsiz Yaşam Merkezi faaliyetleri kapsamında haftanın her günü 3 veya 4 birey, Rize Belediyesi Meydan Sosyal Tesisi’nde barista, garson ve satış görevlisi olarak çalışıyor.

“BİZİM UŞAKLAR BURADA” PROJESİYLE ÖZEL ÇOCUKLAR SOSYAL HAYATA KATILIYOR

Engelsiz Yaşam Merkezi faaliyetleri kapsamında haftanın her günü 3 veya 4 birey, Rize Belediyesi Meydan Sosyal Tesisi’nde barista, garson ve satış görevlisi olarak çalışıyor.
Müşterilerin verdiği içecekleri hazırlayan çocuklar, masalara servis ediyor. Ayrıca Engelsiz yaşam merkezinde kendi el emekleriyle ürettikleri hediyelik eşyaların satıldığı stantta da satış işlemleriyle ilgileniyor.
“ÇOCUKLARIMIZ BURADA TOPLUMA UYUM SAĞLIYOR”
Rize Belediyesi Meclis Üyesi Burak Çakıroğlu açıklamasında, “Rize Belediye Başkanımız Rahmi Metin beyin destekleriyle bir yıl önce Rize Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’ni kurduk. Merkezimizde 180’e yakın çocuğumuz faaliyetlerimize katıldı. Merkezimizdeki çalışmaları bir adım daha ileriye getirerek çocuklarımızın toplumla uyumlarını sağlamalarını arttırmak, kişisel gelişimlerine katkı sağlamak ve daha da önemlisi toplumun bu özel çocuklarımıza bakış açılarını değiştirmek “Bizim Uşaklar Burada” adlı projemizi başlattık. Çocuklarımız burada serviste, kasada ve ayrıca merkezimizde kendi elleriyle üretmiş oldukları el sanatı ürünlerini satacakları stantta çalışıyorlar. Biz de vatandaşlarımızı belediyemizin bu güzel sosyal tesisinde “Bizim Uşaklar Burada” diyerek çay içmeye davet ediyoruz.” dedi.
Rize Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi Fizyoterapisti Filiz Bayraktaroğlu konuşmasında, “Çocuklarımızla bir sene boyunca el sanatları, hareket ve müzik atölyeleri yaptık. Bu atölyeler süresince çocukların neler yapabildiğini değerlendirerek ve klinik anlamda onları sahada görerek gözlemlerimizi tamamladık. Sosyal tesislerde çalışmaya uygun olan, yapabileceğini düşündüğümüz çocuklarımızı buraya yönlendirmeye başladık. Barista, garsonluk, servis ve el sanatları ürünleri satış standında çocuklarımız çalışıyor. Dönüşümlü olarak öğrencilerimizi buraya getiriyoruz. Çocuklarımız buradayken onlara sosyal hizmet uzmanımız ve psikolojik danışmanımız yanlarında oluyor.” diye konuştu.

"Bu proje herkesin sahip çıkmasıyla beraber büyüyecektir"

Projenin vatandaşlar tarafından desteklenmesiyle beraber büyüyeceğini söyleyen, Belediye Meclisi Üyesi Burak Çakıroğlu, "Burası bir pilot tesisimiz. Daha önce yetiştirdiğimiz çocuklarımız burada başlayacak. Bu proje herkesin sahip çıkmasıyla beraber büyüyecektir. Ben inanıyorum ki burada çok daha farklı bir ortam olacak. İnsanlarımız bu çocuklarımıza alışmış olacaklar. Onlarda sosyalleşmiş olacaklar. Onlarda burada ki gelişimlerini tamamlamış olacaklar" dedi.

"Ben burada çayları topluyorum, masaları siliyorum"

Sosyal tesislerde çalışan Ömer Lütfü Kazancı, okulunu bitirdiğini ve çalışmaya başladığını belirterek, "İşler iyi gidiyor. Okula gidiyordum. Okulum bitti. Evet burada çalışıyorum. İşlerde iyi gidiyor. Burada çay içiyorlar. Ben burada çayları topluyorum, masaları siliyorum. Buradakilere yardım ediyorum. Ben masa tenisinde şampiyon olmaya devam ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Her işi yapıyorum"

Yaptığı çalışmaları anlatan Nisa Nur Uçak, "Burada bulaşıkları yerleştiriyorum. Pastalar geliyor ve bende onları tabaklara koyuyorum. Her işi yapıyorum. Bahşiş aldım. Paraları kumbaraya koyuyoruz. Bilmiyorum ama aklıma bir şey gelirse alırım. Müşteriler en çok çay ve kahve istiyor. Önce suyu koyuyoruz. Sonra çay koyuyoruz" şeklinde konuştu.

"35 yıl boşuna gitmiş"

Özel çocukların ailelerinden Osman Buyuran ise "Oğlum 35 yaşında oldu. 35 yıl boşuna gitmiş. Burada bir yıl oldu. Belediyemiz güzel bir hizmet veriyor. Biz çok mutluyuz. Çocuklarımız çok mutlu. Çocuklarımızın neler yapabildiklerini bizde görmüş olduk. Benim oğlum evde hiçbirşey yapamayan bir çocuktu. Şimdi şarkı söylüyor. Evde işler yapıyor. El sanatlarıyla ilgili bütün işlemleri yapıyor. Böyle bir imkanları bize verdiler. Ailecek çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.

 

 

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK