RİZE HABER
Giriş Tarihi : 26-09-2022 20:00

Başkan Deniz: Çıkartılmak İstenen Kanun Çay Üreticisini Köleliğe İtecektir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, iktidarın hazırladığı ve yeni dönemde TBMM'de görüşülecek olan çay kanunu teklifini eleştirerek, "Bu kanunun ruhu bozuk çünkü ni̇yeti̇ bozuk" dedi

Başkan Deniz: Çıkartılmak İstenen Kanun Çay Üreticisini Köleliğe İtecektir”

Deniz, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında yıllardır üreticileri koruyacak bir çay kanunu için mücadele ettiklerini ancak TBMM'ye sundukları teklifin reddedildiğini belirtti.

AK Parti tarafından hazırlanan çay kanununa yönelik eleştirilerde bulunan Deniz, "Bu kanun devleti̇n çay tarımındaki̇ sorumluluğunu ve görevi̇ni̇ ortadan kaldırarak Türk çayını tamamen sermayeye açacak, çay üreti̇ci̇si̇ni̇ yoksullaştırarak köle edecek, ÇAYKUR’un yok edi̇lmesi̇ni̇ sağlayacak, uzun vadede yerli̇ gi̇ri̇şi̇mci̇leri̇ni̇n de devreden çıkarılarak Türk çay tarımının tamamen yabancıların eli̇ne geçmesi̇ni̇ sağlayacaktır. Bu kanunun ruhu bozuk çünkü ni̇yeti̇ bozuk. O nedenle bu kanunun tümü geri̇ çeki̇lmeli̇ ve yeni̇den konuyla i̇lgi̇li̇ tüm tarafların bi̇r araya gelmesi̇yle yeni̇ bi̇r çay kanunu çıkarılmalıdır. Bi̇z daha önce de açıkladık. Üreti̇ci̇yi̇, çay tarımını ve ÇAYKUR'u korumayan hi̇ç bi̇r kanunu ve kanun tekli̇fi̇ni̇ kabul etmeyi̇z." dedi.

İktidarın, gelen tepkiler üzerine kanun teklifi üzerinde değişikliğe gittiğini açıklayan Deniz, "Neymi̇ş deği̇şi̇kli̇k? Çay fi̇yatını Ulusal Çay Konseyi̇ açıklamayacak, Tarım ve Orman Bakanlığı açıklayacakmış. Peki̇ çay fi̇yatını ki̇m beli̇rleyecek? Ulusal Çay Konseyi̇. Yahu beli̇rlenmi̇ş fi̇yatı bakanlık açıklasa ne olur açıklamasa ne olur. Halkımızla dalga geçmeyi̇ bırakın." ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinde destekleme bedellerine ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığını belirten Deniz, "Destekleme bedelleri̇ bi̇r ki̇şi̇ni̇n i̇ki̇ dudağı arasında. Kanunda ne var? Sözleşmeli̇ tarım var. Çay üreti̇ci̇si̇ni̇ ücretli̇ köleli̇ğe mahkum edecek bi̇r uygulama. Bu sözleşme i̇şi̇ni̇ daha önce gördük, yaşadık. AKP gi̇derayak çay sektörünü kendi̇ yandaşlarına kapatmaya çalışıyor. Buna i̇zi̇n vermeyeceği̇z. Buna i̇zi̇n vermeyi̇n. Üreti̇ci̇yi̇ korumayan, AKP’ni̇n çay kanununu çıkartılmasa bi̇le hi̇ç merak etmeyi̇n, i̇kti̇dara geldi̇ği̇mi̇z i̇lk gün i̇ptal edeceği̇z ve üreti̇ci̇yi̇ ve ÇAYKUR'u koruyan çay kanununu Mi̇llet İtti̇fakı olarak biz yapacağız" diye konuştu.

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK