RİZE HABER
Giriş Tarihi : 20-01-2023 16:29

1986 yılından beri Rize’nin Derepazarı ilçesinde faaliyet gösteren Nurçay çay fabrikası yeni bir çalışma ile yine gündemde

2022 yılı yaş çay sezonunda vadeli 8.00 ve 9.00 tl bürütten alım yaparak herkesin dikkatini çeken işletmeyi üreticiler yakından takip etmeye devam ediyor.

1986 yılından beri Rize’nin Derepazarı ilçesinde faaliyet gösteren Nurçay çay fabrikası yeni bir çalışma ile yine gündemde

Çay sektöründe yeni bir soluk olabilmek için çalışmalarına devam eden Nurçay AR-GE bölümü,  Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yurtvermez’in de onayıyla bir çalışmasının daha  laboratuvar aşamasını bitirmiş.
Çalışmaları hakkında bize bilgi veren kalite kontrol Müdürü Şener Bülbül,bölgemizde çay lifleri ve kalitesi düşük olan çaylarımızı farklı bir şekilde ekonomiye nasıl kazandırırız diye düşünürken aklımıza çay sirkesi yapmak geldi.Kombucha çayı olarakta bilinen çay sirkesi son 10 yıldır ülkemizde de üretilmektedir.İlimiz de geleneksel yöntemlerle üretildiği ve mantarının dahi satışının yapıldığı bilinmektedir.Bizde bu saglıklı ve eşsiz lezzeti  ürün çeşitliliğimizin içine almaya karar verdik.


Nurçay olarak siyah çaydaki kalitemizi ispatladıktan sonra şimdi de farklı bir içecek olan bizce çay sirkesi,Dünyada kombucha çayı olarak bilinen içecekle ilgili laboratuvar çalışmalarımız 6 ay sürdü.Üretiminden aromalandırılmasına  ve bekleme sürelerine kadar hiç bir aşamada kimyasal  katkı kullanmadık.Şeker sorununu  bile bölgemizden üretilen,çiçek ,kestane çiçeği  ve komar çiçeği balları ile çözdük. 
Kombucha çayının tarihi,özellikleri ve faydaları hakkında açıklamalarına devam eden BÜLbül,
Peki nedir bu kombucha çayı  özelliklerinin nelerdir?  
Kombucha yüzyıllardır var olan bir çaydır. Kombucha çayı, ilk olarak Çin’de görülmüştür. Daha sonra İpek yolu ile Japonya,Rusya, Amerika ve Avrupa ülkelerinde hızla yayılmaya başlamıştır. Kombucha çayının geçmişi M.Ö. 221. yılına dayandığı ifade edilir.Artık tüm Dünya’da oldukça bilinen bir içecek olan Kombucha, gazlı içeceklere en sağlıklı alternatif olarak sunulmaktadır.

BÜLBÜL;Çayın demine şeker yada bal ve kombu mantarı ilave ederek  sirke yapmaktan farklı bir işlemi olmadığını ifade etti.
Kombucha çayı; siyah, beyaz ve yeşil çayların demlenmesiyle elde edilen liköre bir miktar şeker yada BAL ilavesine  kombu mantarının bırakılması ile elde edilen bir içecektir. Hafif gazlı bir içecek olan kombucha çayı “sirkemsi ” bir tadadır.Faydaları ve tadının da güzel olması nedeniyle birçok kişi tarafından içilmektedir. Kombucha çayının birçok sağlık problemlerini iyileştirici faydaları olduğu ifade edilmektedir.. Yüzyıllardır var olan fakat ülkemizde son yıllarda yayılan kombucha çayının faydaları nedeniyle,bizlerin yeme-içme alışkanlıkları içerisine girebilmeyi başarabilmiştir.  

Kombucha çayı, içerisindeki probiyotikler, amino asit, vitamin ve enzimler nedeniyle bir çok kaynakta aşağıda sıralanan yaralarından bahsedilmektedir.
•    Kombu çayı, yağ yakımını hızlandırarak fazla kilolardan daha hızlı kurtulmaya destek oluyor.
•    Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihaplanmalara karşı vücudu destekliyor, iltihaplı bölgelerin daha hızlı iyileşmesine yardım ediyor.
•    Zararlı maddelerin vücuttan daha hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlıyor.
•    Kan dolaşımını düzenleyerek tansiyon sorunu yaşayanlara destek oluyor, özellikle yüksek tansiyonu dengelemede etkisi oluyor.
•    Bu sayede vücudu kalp ve damar hastalılarına yakalanma riskinden koruyor, var olan hastalıkların olumsuz etkilerini azaltıyor.
•    Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.
•    Kandaki şeker oranının da normal seviyelerde seyretmesini sağlıyor.
•    Alerjilere karşı da vücudun yanında yer alan kombu çayı, alerjik reaksiyonların daha hafif atlatılmasına ön ayak oluyor.
•    Kanserli hücrelerin yayılmasını ve büyümesini de yavaşlattığı biliniyor.
•    Yorgunluk ve bitkinlik gibi gündelik sorunların da üstesinden gelmeye yardımcı olan kombu çayı, vücuda enerji veriyor.
•    Kan dolaşımını düzenlediği ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı için baş ağrılarının da hızla geçmesini sağlıyor.
•    Saç sağlığına da iyi geldiği bilinen kombu çayı, saçların hızlıca uzamasına olanak sağlıyor, daha güçlü köklere sahip saçlara kavuşturuyor.
•    Harici olarak kullanıldığında, yani içmek yerine cilde sürüldüğünde cildin yaşlanmasını yavaşlatıyor, cildi nemlendiriyor ve kırışık karşıtı bir etki gösterir denilmektedir.
Üretim ve kontrol müdürü olan BÜLBÜL açıklamalarını bir davetle sonlandırdı.
İşte biz de Nurçay olarak bu lezzeti Rize’nin Derepazarı ilçesindeki modern tesisimizde geleneksel  ve doğal yöntemlere bağlı kalarak üretmek arzusundayız.Deneme üretimlerimizden elde ettiğimiz ürünleri gelen misafirlerimize ikram ederek tadım yaptırmaktayız.Sizleri de hem siyah çaylarımızdan hem de kombu çayımızdan içmeye bekleriz dedi. 
 

AdminAdmin