MAGAZİN
Giriş Tarihi : 19-04-2023 08:18

ALİM; HAVA SICAKLIĞININ ARTIŞI ÇAYIN GELİŞİMİNİ HIZLANDIRDI

ÇAYKUR GENEL MÜDÜRÜ VE YÖNETİM KURULU BAŞKANI YUSUF ZİYA ALİM; HAVA SICAKLIĞININ ARTIŞI ÇAYIN GELİŞİMİNİ HIZLANDIRDI

ALİM; HAVA SICAKLIĞININ ARTIŞI ÇAYIN GELİŞİMİNİ HIZLANDIRDI

Çay tarımının yapıldığı, Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde son bir haftadır sıcaklık değerlerinin 15 derecenin üzerinde seyretmesi yaş çay bitkisinin anı gelişimine etki ettiği görüldü.

Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM; Birkaç hafta öncesinde bölge illerimize komşu Doğu Anadolu illerinde yeniden yağan kar yağışının etkisiyle hava sıcaklığının mevsim sıcaklıklarının altına düşmesi çay bitkisinin gelişimi durdurur oldu.

Birkaç hafta süren bu soğuklarının ardından, bölgemizde bir haftadır devam eden anı mevsim sıcaklıklarının devam etmesi çay bitkisinin gelişmesinde önemli ivme kazandırmıştır. Gündüz 15 derecelerin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve bol güneş günün sonuna doğru yerini soğuğa terk etmektedir. Haliyle anı değişen bu mevsimsel iklim geçişleri çay bitkisinin gelişimini kimsen etkilemektedir. Çay bitkisinin gelişimi noktasında bölgemizde her gün yapmış olduğumuz takip gözlemlerimizde yüksek rakımlı çay bahçelerinde bitkinin daha erkenden filizlendiğini görmekteyiz.

Yüksek rakımlı bahçelerde güneş ışınlarını daha çok alan bitki, daha erkenden filizlenmeye başlıyor. Kurum olarak aylar öncesinden başlatmış olduğumuz çalışmalar sonucunda tüm fabrikalarımız ve çay alım evlerimizde 2023 yaş çay kampanyası 1.sürgün yaş çay alımı ve işlenmesi noktasında hazır konumdayız. İkizdere ve Çamlıhemşin ilçelerinde yaptığımız 100 ton kapasiteli iki yeni organik çay fabrikasını da bu kampanyada üretime açıyoruz. Bu yılkı yaş çay sezonu kampanyasının ülkemize, bölgemize, üreticilerimize, çalışanlarımıza, sağlık ve esenlik içinde, huzurlu, bereketli ve hayırlı bir kampanya olarak tamamlanmasını diliyorum. ”dedi.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

YASEMİN ÖZÇELİKYASEMİN ÖZÇELİK

YASEMİN ÖZEÇLİK